14.7.10

kepok


this is kepok heaven.
french fries,pringles mister potato throw away ur msg ajinomoto.

  • aku drive lebih kurang 470 km hanya untuk cari stok terbaik yang terdapat di malaysia ni.kepok ganu fresh from laut cina selatan.memang layan keropok ni kalau cicah dengan sos cili buatan orang kampung kuala terengganu.time petang masa kena dengan kopi o cap hang tuah lagi terangkat.terlupa pula nak post gambar losong dengan lekor.i cant tell the different between those keropok?apa pon Restoren Asiana hangpa boleh tutup la sat menu keropok lekor kat KLCC tu.this is the original.

3 comments:

PatinPasta said...

Isman,

Kalo lalu kat Mersing, cuba la carik kedai kopok kat tepi pantai (sebelum pekan Mersing). Sedap!

Kopok gini memang paling sedap dengan kuah cili buatan sendiri, lain rasanya. Ada manis.

Cubaan meneka:
Losong tuh jenis kecik and pendek gitu kot? And tak payah potong sebelum goreng.
Lekor jenis besar and kena potong (ikut suka style nye) sebelum goreng.
* gamaknye?

el isman said...

Aida

Mersing ada industri kopok ka?yg tu dah terlepaih pi Johor dah on da way gi tioman.cantik nanti cheq pi riki.

on my humble opinion leko depa buat pakai tepung biasa.tapi losong guna kanji.tu lah info terkini yg dapat cheq bagi..hehehe ni pon nujum pak belalang bagi tau

PatinPasta said...

Isman,

Uiks.. salah teka la nih. Haha!

So kiranya beza dari tepung la. Baguih sungguh pak belalang tuh naaa. :D